czwartek, 10 grudnia 2015

УКРАЇНСЬКА ІКОНА «МИЛОСЕРДЯ ДВЕРІ» У ВАТИКАНІ



«Коли Христова Церква прославляє в особливий спосіб якусь ікону, а особливо, коли покладає на цю ікону корону актом її коронування, вона неначе хоче підкреслити, що тут двері Божого милосердя є відкриті. Кожний, хто приходить і своєю молитвою стукає у ці двері, може бути торкнутий Богом, Бог зблизиться до цієї людини, оздоровить її, перемінить і у своєму милосерді дасть їй нове життя: дочасне і вічне», − сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, у проповіді під час Божественної Літургії у греко-католицькому соборі Преображення Господнього в м. Ярославі (Польща) 18 серпня 2011 року з нагоди 15-ліття коронування ікони «Милосердя Двері» папськими коронами.

Про цю чудотворну ікону вперше згадується, на основі свідчень істориків та мистецтвознавців, в 30-40-х роках XVII століття і її написання умовно можна датувати 1631 роком. В 1747 році відбулося урочисте перенесення ікони до нової церкви Преображення в м. Ярославі. Протягом двох наступних століть відбувалися численні паломництва та особливі вшанування ікони, про що місцеві єпископи повідомляли Святійшого Отця. 8 березня 1779 року Папа Пій VI надав відпуст всім, хто з дотриманням визначених умов, вшановуватиме Богородицю на цій іконі: «Кожна Служба Божа за померлих, котрого-небуть дня відслужена, чи то єпархіяльним священиком, чи монахом виєднює для цієї душі повний відпуст» 21 листопада 1779 року було визнано ікону «чудотворною». У 1929 році відбулося святкування з нагоди 150-ліття апостольського листа «BREVE» Папи Пія VI, а також і посвячення нового престолу Пресвятої Богородиці.

З 1947 по 1989 роки, як звичайно було в ці непрості часи, було заборонено привселюдно вшановувати згадану ікону, тому що комуністи закрили греко-католицький храм у Ярославі, а ікону було передали до музею. А після різних старань ікону повернено храмові, а різні клопотання з боку нашої Церкви перед Апостольським Престолом призвели до того, 18 серпня 1996 року відбулась урочиста коронація Чудотворної Ікони Пресвятої Богородиці «Милосердя Двері», за участю кардинала Сільвестріні та великої кількості паломників. Коронацію було здійснено від імені Папи, нині Святого Івана Павла ІІ. А вже 18 серпня через 15 років, до чудотворної ікони прибув Патріарх Святослав.

Дивним способом розвиваються події – саме цю ікону забажав мати у Ватикані Папа Франциск. І про це розказав Блаженніший Святослав на початку грудня: «Учора після обіду сталася унікальна подія… Учора почав свої передріздвяні реколекції Папа Франциск. Проповідує йому реколекції отець Раньєро Канталамесса – офіційний проповідник Папського дому ще з 1980 року. … А минулого тижня він проповідував реколекції для єпископів Синоду УГКЦ та для римо-католицьких єпископів України. На закінчення реколекцій я подарував йому копію ікони Богородиці з міста Ярослава, яка називається «Милосердя двері». Папа Франциск почув про ікону «Милосердя двері» від отця Раньєро і сказав, що хоче, аби оригінал цієї ікони був у Римі до вівторка, тобто на початок Року Божого милосердя. У понеділок до обіду вона має бути вже у Ватикані. І ось від вечора п'ятниці дипломати Польщі при Ватикані, польські урядовці та наші отці працюють над тим, як цю стародавню ікону доставити до Рима»

«Що це означає для нашої Церкви, для нашого народу, годі збагнути. Адже ми так давно шукали способу, аби вся Католицька Церква молилася за Україну. Бо зараз на наші плечі лягають дуже тяжкі тягарі... І так виглядає, що Богородиця особисто бере на себе всі необхідні справи, аби промовити слово за Україну. І де? У Римі», – зауважив Глава УГКЦ.

І ось настав особливий момент – ми і цілий світ побачив ікону «МИЛОСЕРДЯ ДВЕРІ» у базиліці Святого Петра на відкритті Ювілейного Року Милосердя. 

Згадана ікона «Милосердя двері» у нашій Церкві також є офіційною іконою Року Божого милосердя. Вона буде виставлена для вшанування в усіх кафедральних соборах нашої Церкви.

На основі інтернет-видань,
о. Йосафат Бойко, ВС