poniedziałek, 7 grudnia 2015

До Риму прибула українська ікона «Милосердя двері», яка буде відкривати Ювілейний Рік милосердя у Ватикані

Подарована нещодавно Главою УГКЦ Святославом (Шевчуком) офіційному проповіднику Папського дому Раньєро Канталамессі копія стародавньої української ікони Богородиці, яка називається «Милосердя двері», стала надзвичайною нагодою і викликала побажання Папи Франциска, щоб її оригінал прибув до Ватикану на відкриття Ювілейного Року милосердя. В терміновому порядку, ікона була... привезена з Польщі до Риму, де завтра, 8 грудня, на площі Святого Петра відкриватиме Рік милосердя у всій Католицькій Церкві. 

 Приїзд з такої нагоди ікони, яку шанують як у Західній, так і у Східній традиції, є особливо символічним і спонукає усіх християн до єдності заради милосердя та миру.

 Ікону спільно зустрічали Посол України Тетяна Іжевська та Посол Польщі Пьотр Новіна-Конопка, а також представники Ватикану.

Образ Богородиці та Ісуса Христа, який датується ХVІІ ст., походить з собору Української греко-католицької церкви у польському місті Ярослав. Ярославська ікона «Милосердя двері» вважається чудотворною та коронована коронами святого Папи Івана Павла ІІ у 1996 р.
Копія зазначеної ікони є також в Аргентині, у храмі, в якому колись працював український священик, єпископ Степан Чміль, який був духовним наставником одинадцятирічного Хорхе Маріо Берґольйо, теперішнього Папи Франциска. Дивовижним фактом є і те, що свого часу ікона «Милосердя двері» залишилася єдиним вцілілим образом після пожежі у храмі. Воістину чудотворна ікона.

 В дорозі до Риму ікону супроводжували греко-католицькі священики о. Богдан Круба (Парафія Блаженного Миколая Чарнецького, Варшава) та Кшиштоф Блажеєвський (Парафія Преображення Господнього, Ярослав), а також працівники Перемишельсько-Варшавської архієпархії УГКЦ Аркадій Ґіза та Дарій Борович.