wtorek, 8 lutego 2011

Христові учні покликані давати світові “новий смак”. На молитві "Ангел Господній" з Папою Венедиктом XVI 6 лютого 2011

«Ви – сіль землі…, ви – світло для світу», – ці слова Ісуса з Євангелії від святого Матея, скеровані до Христових учнів, пригадав Папа Венедикт XVI, промовляючи до вірних, зібраних 6 лютого 2011 р. на площі Святого Петра у Ватикані, щоб помолитися Богородичну молитву «Ангел Господній».

Святіший Отець вказав на те, що в середземноморській культурі сіль є символом союзу, солідарності, життя та мудрості, натомість світло – це перше Боже творіння та джерело життя. «У дійсності, – зазначив Венедикт XVI, – Господні учні покликані давати світові “новий смак” та оберігати його від руйнування за допомогою Божої мудрості, яка ясніє в повноті на обличчі Його Сина, тому що Він є “правдивим світлом, що просвітлює світ” (Ів. 1,9)». Саме єднаючись з Ісусом, вів далі Папа, християни серед темряви байдужості та егоїзму можуть поширювати світло справжньої премудрості.

Далі Венедикт XVI пригадав, що 11 лютого припадатиме Всесвітній день хворого, який є «відповідною нагодою для того, щоб молитися та збільшити чутливість церковних та громадянських спільнот до хворих співбратів». У світлі свого цьогорічного послання з цієї нагоди, натхненого словами з Першого послання святого Петра «Його ранами ми зцілилися», Святіший Отець зазначив, що Бог рішуче протиставляється злу та відкриває серця на надію. Папа закликав працівників медичної сфери бачити у хворих не тільки тіло, позначене слабкістю, але, передовсім – особу, до якої слід проявити якнайбільшу солідарність, а в контексті Дня життя, який минулої неділі відзначався в Італії, закликав усіх докладати зусилля для «того, щоб зростала культура життя, щоб за будь-яких обставин ставити у центрі цінність людського буття».

«Дорогі брати й сестри, – сказав на завершення Венедикт XVI, – молімося про Материнське заступництво Пречистої Діви Марії, для того, щоб батьки, дідусі й бабусі, вчителі, священики й усі, хто задіяний у вихованні, зуміли формувати молоді покоління в мудрості серця, щоб вони осягнули повноту життя».

Radio Watykańskie